Timber by www.emsien3.com EMSIEN-3 Ltd


Tokom života dolazi do mnogih promena u dojkama. Prva promena javlja se tokom puberteta sa razvojem i rastom tkiva dojke.

U trudnoći i nakon trudnoće u režnjevima, lobusima, se proizvodi mleko i kanalićima sprovodi do otvora na bradavicama. Tokom dojenja dojke su uvećane.
Sa starenjem i ulaskom u menopauzu jajnici proizvode manje hormona a broj režnjeva se smanjuje, tkivo dojke biva zamenjeno masnim tkivom. Dojke se smanjuju i menjaju oblik. Od puberteta do menopauze dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promena. Uobičajene promene u dojci obuhvataju otvrdline, bol i sekreciju iz bradavica.

Ove promene su uglavnom dobroćudne. Na primer, da li su vam dojke pred menstruaciju natečene i bolno osetljive? Ukoliko jesu, verovatno imate ciklične promene u dojkama, stanje koje pogađa 50% žena. Ove ciklične promene uvek prate menstrualni ciklus, na dojke utiču oni isti hormoni koji regulišu menstrualni ciklus.

Osećaj težine, bolne osetljivosti i stvaranje otvrdlina takođe mogu biti reakcija tkiva i dojke na hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa, ove promene obično nestaju sa prestankom menstruacije. Važno je da o promenama koje ostajui nakon prestanka menstruacije obavestite svog lekara. Ostale česte promene u dojci Ciste su tečnošću ispunjeni prostori u tkivu dojke. Najčešće se javljaju kod žena iznad 30.godine života. Ciste su skoro uvek bezopasne.

Masna nekroza označava čvrste otvrdline sačinjene od oštećenog masnog tkiva. Mogu se razviti kao rezultat modrice ili udarca u grudni koš.

Fibroadenomi su okrugli, gumasti, dobroćudni tumori. Fibroadenomi su najčešći tumori u kasnom pubertetu i ranim 20.godinama života. Mada se ne radi o zloćudnim tumorima oni mogu narasti u trudnoći ili tokom dojenja.

Fibrocistične promene u dojci predstavljaju stvaranje otvrdlina koje su bolno osetljive i posebno naglašene neposredno pred menstruaciju. Ove promene mogu postati izraženije sa približavanjem žene srednjem životnom dobu.

Sekret iz bradavice može biti značajan nalaz ukoliko se javi sam od sebe ili smo iz jedne bradavice. Obavestite svog lekara o boji i sastavu sekreta. Ciklicni bol u dojci predstavlja bolnu osetljivost dojke koja varira tokom menstrualnog ciklusa.
Na ovu vrstu bola utiču Vaši hormoni i uvek je u vezi sa menstrualnim ciklusom. Neciklični bol u dojci često se javlja u samo jednom delu dojke. Ovakav bol nije u vezi sa delovanjem hormona niti menstrualnim ciklusom.
Ukoliko imate ovakav bol treba da se javite svom lekaru. Bol koji ne potiče iz dojke obično se javlja u grudnom košu ili rebrima i često nije povezan sa dojkama. Uglavnom se radi o nekom drugom zdravstvenom problemu, što treba da potvrdi i Vaš lekar.