Timber by www.emsien3.com EMSIEN-3 Ltd

Upale i tromboze venskog sistema


Zapaljenje vena i zapaljenje vena sa stvaranjem krvnog ugruška predstavlja akutno vensko oboljenje. Zapaljenje sa stvaranjem krvnog ugruška je znatno češće u kliničkoj praksi i može se odnositi na površni (tromboflebitis) odnosno duboki venski sistem (tromboza dubokih vena).

Ukoliko zahvata površni sistem naziva se površni tromboflebitis i odnosi se na trombozu površinske vene, praćene zapaljenjem svih slojeva venskog zida (panflebitis)i okolnog tkiva (periflebitis) sa ispoljenim faktorima potkožne inflamacije (rubor, calor, dolor dr.). Ukoliko zahvata duboki sistem naziva se tromboza dubokih vena (TDV) i najčešće lokalizuje na donjim ekstremitetima, i to distalno (popliteokruralna) iliproksimalno (femoroilijakalna).
Mehanizam nastanka u osnovi počinje od poremećaja jednog od parametara Virhovljeve trijade (staza, povreda endotela, hiperkoagulabilnost) za šta su zaslužni brojni uzroci. Među najčešćima su hirurške intervencije, trauma, malignitet, hiperkoagulabilnost itd. Tromboza vena i/ili tromboflebitis može dovesti do plućne embolije i smrtnog ishoda. Stoga je važno otkriti rizične grupe i pre pojave flebotromboze i započeti profilaksu (primarna profilaksa) a u slučaju pojave oboljenja neophodno je što ranije postaviti dijagnozu i otpočeti lečenje