PROŠIRENE VENE

Varikoziteti (proširene vene) nastaju kao posledica oštećene funkcije venskih zalistaka zbog čega je onemogućen normalan transport venske krvi prema srcu.
Zdravi (funkcionalni) venski zalisci imaju ulogu da usmeravaju vensku krv prema srcu a da sprečavaju da se krv “vraća” prema stopalima.

Nasuprot tome, oštećeni (nefunkcionalni) zalisci ne mogu obavljati taj zadatak. Kao posledica nefunkcionalnih venskih zalistaka, krv u površinskim venama “propada” kroz oštećene zalistke prema stopalu i širi ih, što dovodi do gubitka kontakta i kod ostalih zalistaka te vene postanu proširene i tortuozne, odnosno izvijugane.
U pravilu je reč o naslednoj bolesti, odnosno nasleđuje se oštećenje genetskog koda koji je odgovoran upravo za građu venskih zalistaka.
Osobe koje imaju proširene vene rođene su s tim oštećenjem.

Međutim, osim nasleđa, kao dominantnog uzroka nastajanja proširenih vena, postoje faktori – koji izazivaju takozvanu “slabost vena”. Važno je naglasiti da ti faktori ne mogu primarno uzrokovati oboljenje, već samo potaknuti i ubrzati razvoj proširenih vena ukoliko za to postoje genetske predispozicije.


 U faktore rizika ubraja se:

- Trudnoća – u trudnoći dolazi do promene hormonskog statusa što dovodi do slabljenja tonusa zida vene i labavljenja potkožnog masnog tkiva gdje su smeštene površinske vene.
- Oralni kontraceptivi
- Dugo sedenje, prilikom čega se redukuje pozitivno djelovanje mišića (osobito potkolenice) na normalni protok venske krvi
- Dugo stajanje ima isti efekt kao i dugo sedenje.
- Fizička neaktivnost sama po sebi dovodi do slabljenja tonusa zida vena, a i redukovano je delovanje mišićne pumpe.
- Preterana telesna težina uzrokuje dodatno opterećenje za vensku drenažu.

Ako je neki od navedenih faktora prisutan kod Vas, trebali biste posebno obratiti pažnju na prve znake slabosti venskog sistema, kao što su:
– blage otekline,
– osjećaj težine u nogama, a povremeno i
– grčevi u mišićima (osobito noću).
Naime, što pre uočite znake, smanjena je mogućnost pojave komplikacija od proširenih vena.


Za proširene vene, primarni i najvažniji cilj lečenja je:

-  ukloniti venski zastoj, i
-  ubrzati protok venske krvi