Timber by www.emsien3.com EMSIEN-3 Ltd

SKLEROZACIJA VENA

Vidljive manje vene na nogama se popularno nazivaju "kapilare" – a radi se o manjim površinskim venama, koje su crvenkaste ili plavkasto - ljubičaste boje.

Navedene vene se dele u dve grupe - one do 2 mm širine - teleangektazije, spider vene, te one od 2 do 4 mm širine - retikularne vene ili manje varikozne vene.
"Kapilare na nogama" predstavljaju brojnim ljudima u prvom redu estetski deficit, ali neki mogu osećati i bolove ili nelagodu u nogama, odnosno noćne grčeve.

"Kapilare" se osobito često javljaju oko gležnjeva, kao jedan od prvih znakova venske bolesti nogu - tzv. corona phlebectatica. Umesto njih, ponekad se vidi samo crvenilo ili oticanje oko gležnjeva. Ponekad se kapilare javljaju nakon određenih zahvata na venama (sklerozacija penommini-flebektomija) - tzv. "teleangiectatic matting"

Inače, venska bolest nogu se stepenuje u 6 (tj. 7) stadijuma po tzv. CEAP klasifikaciji, a "kapilare" predstavljaju najblaži oblik:
0. - potpuno zdrave noge
1. - noge s proširenim "kapilarama" tj. teleangiektazijama ili retikularnim venama ili sa crvenilom oko gležnja
2. - noge se vrećasto proširenim venama, tj. varikoznim venama, koje su vrlo često i bolne, ponekad sklone krvarenju
3. - natečene noge uslijed popuštanja vealvula proširenih vena
4. - hronično otvrdnuće kože na hronično otečenim nogama - lipodermatoskleroza
5. - noge s zalečenim ulkusom (ranom)
6. - noge s 
otvorenom ranom (ulkusom)

Ukoliko primetite kapilare na nogama, a pogotovo ukoliko vam one predstavljaju subjektivnu ili objektivnu smetnju, savetuje se pregled hirurga uz  kolor dopler vena. Kapilare su najčešće prvi znak  “popuštanja” vena, ali vrlo često sam color Doppler neće dati jasno pozitivan nalaz, budući da se radi o tek inicijalnoj fazi bolesti.

Upravo zbog navedenog, preporučuju se mere prevencije daljeg razvoja venske bolesti nogu:

- opšte mere prevencije u vidu promene životnih navika, izvođenja određenih vežbi i slično
- nošenje elastičnih čarapa, -. stepen kompresije u dogovoru sa lekarom
- uzimanje određenih lekova ili supstanci

Pored navedenih mera prevencije, kapilare se mogu i lečiti i to:
- sklerozacijom tečnim sklerozansom
- laserskim uklanjanjem kapilara (rezervisano je uglavnom za manje, crvenkaste kapilare)
- u slučaju retikularnih vena, 
mini-flebektomijom
- ukoliko pregled obojenim doplerom utvrdi da postoji neko opsežnije oštećenje vena od samih kapilara (npr. refluks u veni safeni magni), potrebno je prvo lečiti glavnu bolest


Primarna metoda uklanjanja kapilara na nogama jeste sklerozacija kapilara (skleroterapija) 

Sklerozacija je metoda uklanjanje kapilara na nogama na hemijskom principu: zahvat se izvodi tako da se plasira u proširene kapilare tanka iglica, te se putem iste u kapilare ubrizga hemijska supstanca, koja iznutra nagriza i oštećuje zid kapilara, što dovodi do zatvaranja kapilara, tj.isključenja iz krvotoka.
Primarna delotvornost skleroterapije kapilara je otprilike 70%. Nakon prvog zahvata moguće je napraviti doradu kroz 3-6 sedmica.

Ukoliko se na pravilan način izvede, sklerozacija kapilara je jednostavan i bezopasan postupak. U prvih par sedmica nakon zahvata moguće je da kapilare budu supstituirane tamnim prugicama, koje vremenom blede.